Logo-1

Novosađani kroz mural „oživeli“ platan koji je nastradao tokom julskih oluja

Nakon što je superćelijska oluja oborila platan star 52 godine, Detelinarci su se okupili i odlučili da naslikaju svoj platan na zidu zgrade pokraj koje je stajao.

„Ideja se rodila prošle godine posle superćelijske oluje koja je pogodila čitav grad, a desilo se to da je ispred naše zgrade oboren veliki platan koji ima 52 godine i taj prizor koji nam se desio, ta nesreća, nas je navela da ostavimo neki trag tom drvetu“, kaže za 021.rs Tamara Ostojić Gregus iz Neformalne grupe „Dobro drvo“.

Želja je bila da se ostavi senka platana u vidu murala na zgradi u Krfskoj ulici. 

Da bi se ostvarila ta želja, kako sagovornica 021.rs kaže, bilo je potrebno da se pokrenu svi stanari iz ulaza, „da svako da ono najbolje što može“. 

„Tako da smo posle osam meseci različitih aktivnosti i saradnjom sa Kuda.org udruženjem uspeli da oslikamo mural na našoj zgradi, odnosno mural tog palog drveta. Tako čuvamo sećanje na njega, šaljemo poruku našim sugrađanima koliko je drveće važno u gradskim sredinama, kako treba da čuvamo i našu zgradu i naše ulaze i taj javni prostor u kom provodimo vreme s svojim porodicama“, rekla je Tamara Ostojić Gregus.

Kako objašnjava, kroz nekoliko radionica i aktivnosti su se davali predlozi za izgled murala. Stanari iz ulaza 7 su zajedno osmišljavali izgled samog murala, a oslikao ga je umetnik Uroš Štrboja.

„Mi kao stanari smo davali predloge da svako ima sebe u toj slici, to je u stvari zajednička slika. Imali smo radionice u biblioteci gde su mali Detelinarci takođe davali svoje predloge kroz radionicu i jednu likovnu radionicu u kojoj su učestvovali učenici iz škole ‘Dositej Obradović’ koji su crtali svoje radove i pisali poruke. Kada smo sve to završili umetnik je napravio svoj predlog i onda smo mi malo dorađivali davali korekcije tako da je u stvari mural produkt svih nas“, kaže Ostojić Gregus.

Mural umetnice Aleksandre Petković TKV (The Kraljica Vila) oslikan je na drugoj strani zgrade.

„U međuvremenu, pošto smo pokrenuli našu zajednicu, ne samo da smo se svi pokrenuli, nego su nam se priključile i mnoge druge organizacije. Mi radimo zajedno sa Kuda.org, a uz to su nam se priključili Krokodil, udruženje iz Beograda“, rekla je Tamara Ostojić Gregus.

Udruženje Krokodil se priključilo svojim projektom „Free the streets free the people“, te su uz angažman mural umetnice realizovali ovo umetničko delo.

„To je jedan nežni, ženski mural, a ovde sa druge strane ovaj glavni, najveći mural, to je mural našeg drveta i to je oslikao Novosađanin Uroš Štrboja. Njih dvoje su svakako zvezde te njihove scene tako da smo ih mi ugostili i zaista su divan posao uradili“, dodala je Ostojić Gregus. 

Stanari su projekat proslavili uz radionice za decu, razgovore i koncert.

 Izvor 021.rs

Translate »
Translate »