Logo-1

Novosadski umetnici zanimljivim performansom otvorili svoju prvu izložbu u Parizu

Izložba pod nazivom „Trajanje“ koju su 28.06. otvorili predstavnici novosadske street art scene Jovan Špira Obradović, Aleksandar Bunčić i Uroš Štrboja Kulturnom centru Srbije u Parizu predstavlja neku vrstu reprezentativnog uzorka, imajući u vidu da se radi o pionirima ulične umetnosti Novog Sada čiji radovi datiraju još iz 1998. godine.

Špira je izložio kolaže napravljene od analognih fotografija, kao i muziku koja je povezana sa tim radom, kombinaciju fotografije i skulpura i slike iz ateljea, Štrboja je izložio dva platna i četiri reprodukcije u digitalnoj štampi, a Bunčić slike i skulpture.

U prizemlju Centra su izloženi zajednički ogromni formati, sprej na platnu i tri detaljna rada markrerima na papiru, kao i pet video radova.

Sva trojica su svojevrsni multmedijalni umetnici poznati u kreativnim i umetničkim krugovima Novog Sada, a i šire.

Ideja ove izložbe je da delić atmosfere sa novosadskih ulica uvuče u zatvoren prostor, a umetnici su francuskoj publici priredili i svojevrstan performans tako što su ispred Kulturnog centra, na licu mesta, pred očima prolaznika uradili grafit na platnu, na francuskom jeziku tako što su ispisali naziv izložbe “Trajanje” i taj rad je takođe izložen na fasadi.

Vladimir Palibrk, kustos ove izložbe za naš portal kaže kako novosadska kulturna scena oduvek leti u nekom vanvremenskom etru ideja, lepote ulica grada, Dunava i neke tihe, ali postojane energija koja je iznedrila mnoštvo fenomenalnih bendova, pisaca, pesnika, umetnika, pa to isto važi i za street art scenu Novog Sada.

Verovatno žitelji ovog grada toga nisu ni svesni, ali on koji često putuje, vrlo rado se vraća poseti ovom gradu radi neke oplemenjujuće atmosfere koja se ne može opisati rečima. Veliki broj aktuelnih street art umetnika su zapravo potekli iz Novog Sada, tu su se školovali i razvili i izvršili veliki uticaj na generacije koje su i van to grada.

To je upravo slučaj sa ova tri umetnika koji predstavljaju scenu grada i čiji uticaj se širi i van okvira samog street arta u drugim granama umetnosti, ali i van granica ovog grada.


Palibrku ovo je druga izložba novosadskog street arta u njegovoj produkciji. Prva, međunarodna je organizovana 2018. godine u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine pod nazivom “Saputnici/co-Travellers”, koja je inspirisana ulogom životinja u razvoju ljudske civilizacije i kulture. Ovo je ujedno bila i istorijska izložba ovakvog tipa organizovana u jednom Muzeju u Novom Sadu, a nadamo se da će se to promeniti u budućnosti.

I za kraj, Palibrk kaže da radovi novosadskih street art umetnika mogu stati rame uz rame sa aktuelnim umetnicima u Evropi i svetu koji na toj street art sceni korespondiraju i sa galerijama, što se moglo i videti tokom otvaranja i performansa na ulici, gde su im prilazili ljudi iz Japana, Koreje, Pariza… jer način na koji street art komunicira sa publikom je jezik koji se razume u svim krajevima sveta.

Imajući u vidu pristnost i istrajnost na sceni koja je sada već duža od 25 godina, možemo slobodno reći da se radi o profesionalcima street art umetnosti u Novom Sadu.


Izložba je otvorena do 07.07.2023. godine.

Izvori: Večernje novosti, kustos Vladimir Palibrk i umetnici.
Fotografije: Igor Antić, Vladimir Palibrk
Autorka: Sunčica Božić

Translate »
Translate »